Aantal kijkers

woensdag 29 mei 2013

Anoniem, Paus Pius X

Olie op zink
65x70 cm.

Paus Pius X, geboren als Giuseppe Melchiorre Sarto (Riese 2 juni 1835 - Rome 20 augustus 1914), was paus van 1903 tot 1914. Hij staat bekend als de paus van de kindercommunie en als bestrijder van de modernistische dwalingen. Op 29 mei 1954 werd hij heiligverklaard. Bij het katholieke volk was Pius X zeer geliefd, mede vanwege zijn eenvoudige komaf en Mariale vroomheid. Omdat hij bekendstond als grote, zachtmoedige kindervriend en een ascetische, liefdevolle persoonlijkheid had, namen vele katholieke scholen hem tot patroonheilige.

Dat het hier Pius X betreft, zien we ook aan het wapen op de staatsiestola. Op het schildhoofd is een gevleugelde gouden leeuw afgebeeld als teken van Sint Marcus, patroonheilige van Venetië, waar Pius, voor zijn verkiezing tot paus, patriarch was. Dit blijkt ook uit de woorden op het boek dat de leeuw vasthoudt: Pax tibi Marce Evangelista Meus (Vrede zij U, Marcus mijn Evangelist), wat de wapenspreuk is van Venetië. Het schild toont het wapenstuk dat ook al voorkwam op het bisschoppelijk wapen van deze paus, dat hij koos nadat hij was verkozen tot bisschop van Mantua: een anker te midden van woelige baren. Het gebruik van een anker in de katholieke heraldiek gaat meestal terug tot een tekstpassage uit de Brief aan de Hebreeën (6, 19): De hoop is het veilige en vaste anker voor onze ziel. De ster verwijst naar Maria, Stella Maris (Ster der Zee).

Paus Pius X is hier afgebeeld in koorkledij met de mozzetta of schoudermantel van rood fluweel en afgezet met een witte bontrand, zoals gedragen tijdens de winter (van Allerheiligen tot Pasen).

Geen opmerkingen: