Aantal kijkers

woensdag 18 juni 2014

George Hendrik Breitner (1857-1923)

Amsterdam - Zicht op de Groenburgwal en Zuiderkerk vanop de Amstel

George Hendrik Breitner (Rotterdam 12 september 1857 - Asterdam 5 juni 1923) ging in 1876 naar de academie in Den Haag en werkte daarna een jaar in het atelier van Willem Maris. In deze beginperiode werd hij beïnvloed door de schilders van de Haagse School.
Breitner koos zijn modellen bij voorkeur uit de lagere klassen: arbeiders, dienstmeisjes en bewoners van volkswijken. Hij zag zichzelf als 'le peintre du peuple', schilder van het volk. In 1886 verhuisde hij naar Amsterdam, waar hij het stadsleven vastlegde in schetsen, schilderijen en foto's. Soms maakte hij, naar het voorbeeld van Monet, van één onderwerp verschillende afbeeldingen, vanuit verschillende standpunten of in andere weersomstandigheden. 

Hoewel Breitner als eerste Amsterdamse stadsfotograaf zijn schilderijen vaak baseerde op eigen foto's, moeten zijn stadsgezichten niet beschouwd worden als accurate weergaves van de werkelijkheid, zoals blijkt uit een in 2004 gepubliceerd kunsthistorisch onderzoek*. 


*E. Schmitz, 'Topografische aantekeningen bij vier stadsgezichten van George Hendrik Breitner', Maandblad Amstelodamum 91 (2004), nr. 3, p. 15-26

1 opmerking:

Roos zei

Beste Andriesw,

Weet je toevallig uit welke archief / collectie dit schilderij van Breitner komt?
Zicht op de Groenburgwal en Zuiderkerk vanop de Amstel

Vriendelijke groet,
Roos